Aktuálne Rozhovory 

Ako fermentovať cviklu, aby mala skvelú chuť? Tu je tradičný poľský recept

Práve teraz je najvhodnejší čas na prípravu tejto vitamínovej bomby.

Potrebujeme:

  • 1 kg cvikle
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 15 zrniek nového korenia
  • 6 bobkových listov
  • 6 zrniek čierneho korenia
  • 3 klinčeky
  • 1,5-2 litra prevarenej a vychladnutej vody
  • šupky z 3 jabĺk
  • 1 polievková lyžica soli na 1 liter vody
  • krajec celozrnného kváskového chleba

Príprava:

Cvikla by mala byť očistená a nakrájaná na plátky. Vložte všetky ingrediencie do veľkej čistej nádoby, džbánu alebo kameninovej misky. Suroviny je potrebné naliať vychladnutou vodou a na vrch položiť krajec chleba. Kvás  bude hotový minimálne po troch dňoch. Počas tejto doby by ste mali cviklu pozorovať, aby sa na nej neobjavila pleseň. Doba fermentácie závisí od teploty v miestnosti. Nakoniec by ste mali pozbierať penu, ktorá sa objaví na vrchu kvásku počas procesu fermentácie. Výsledný kvások treba preliať cez sitko a naplniť do fliaš alebo pohárov. Takto pripravená cvikla by mala v chladničke vydržať 3 mesiace.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články