Ako fermentovať cviklu, aby mala skvelú chuť? Tu je tradičný poľský recept
Práve teraz je najvhodnejší čas na prípravu tejto vitamínovej bomby.
Potrebujeme:
- 1 kg cvikle
- 4 strúčiky cesnaku
- 15 zrniek nového korenia
- 6 bobkových listov
- 6 zrniek čierneho korenia
- 3 klinčeky
- 1,5-2 litra prevarenej a vychladnutej vody
- šupky z 3 jabĺk
- 1 polievková lyžica soli na 1 liter vody
- krajec celozrnného kváskového chleba
Príprava:
Cvikla by mala byť očistená a nakrájaná na plátky. Vložte všetky ingrediencie do veľkej čistej nádoby, džbánu alebo kameninovej misky. Suroviny je potrebné naliať vychladnutou vodou a na vrch položiť krajec chleba. Kvás bude hotový minimálne po troch dňoch. Počas tejto doby by ste mali cviklu pozorovať, aby sa na nej neobjavila pleseň. Doba fermentácie závisí od teploty v miestnosti. Nakoniec by ste mali pozbierať penu, ktorá sa objaví na vrchu kvásku počas procesu fermentácie. Výsledný kvások treba preliať cez sitko a naplniť do fliaš alebo pohárov. Takto pripravená cvikla by mala v chladničke vydržať 3 mesiace.
Foto Depositphotos.com